Sunday, November 30, 2014

Coconut Shake


Cerita terakhir bagi cuti2 Johor baru-baru ni..otw balik KL, kitaorg gps satu tmpt nama Pantai Klebang di Melaka..cari pantai ni senang tp yg susah sikit cari Klebang Original Coconut Shake..2 tahun lps suki dah lalu kwsn ni..just curious dgn satu stall tepi jln yg jual coconut shake..tp x berhenti pun beli sbb kedudukan stall tu betul2 tepi jln dan jkn tu sempit..xde tempat nak parking kete..tp pelik ler bila dengar org citer tmpt tu popular sgt..so kali ni kitaorg try cari lg..kena tanya org tempatan baru jumpa..rupa-rupanya dari stall tepi jln tu kena masuk satu jln kecik utk terus ke blkg, hujung jln tu ada ler kedai besar ni..ramai giler org..yg bestnya pelbagai bangsa di situ..diaorg guna sistem fast food, amik makanan sendiri, order coconut shake, bayar dan duduk mkn..harga pun murah2..boleh dtg lg lps ni



Thursday, November 27, 2014

Edisi Makan-makan

{Murtabak Singapore}

{Mee Rebus}

Jalan-jalan Johor last weekend banyak makanan yang suki tak sempat nak rasa, antaranya otak-otak Johor yang dulunya suki makan di Stulang .. ada lg ke tmpt tu..lg satu mee bandung muar pun tak dpt, nasi beriyani gam pun tak jumpa sebabnya masa banyak dihabiskan dalam JPO dan Legoland..so makan pun makanan yang biasa dpt di KL..mmg ler otak2, mee bandung dan nasi beriyani ada di KL juga tp nak ler rasa yang original from Johor kan..yang sempat rasa adalah gambar di atas tu..itu pun masa singgah Ayer Hitam utk cari barang2 souvenir kt situ..lagi satu gambar soto tak sempat snap sebab laju je masuk perut..lapoo

Hari pertama sampai Johor sempat ler dinner di Restoran Singgah Selalu, 24 jam kedai tu..last makan situ sebelum ada Danga Bay lg..masa tu kita panggil Pantai Lido..apsal Danga Bay takde tmpt makanan halal ek..satu persoalan penting..sbb tempat tu direka khas utk menarik pelancong..tak semua pelancong nak mabuk2 situ..sepatutnya jadikan Danga Bay hub makanan asia juga...something to ponder!

Wednesday, November 26, 2014

Legoland

video

Selepas seharian di JPO, keesokannya harinya suki and family konvoi ke Legoland pula..semua org dah sampai..suki and family baru first time pegi..kesian tak..hihi..memandangkan kitaorg dah beli tiket online dengan harga rm112 untuk dewasa..so kitaorg tak perlu ke kaunter untuk beli tiket..sebenarnya beli tiket di kaunter lagi murah..sbbnya rm120 untuk dewasa termasuk rm10 voucher makanan..tp kitaorg yang beli online tak dapat voucher..so terpaksa guna duit sendiri untuk makan dlm tu..emm agak mahal ye makanan dlm tu..dan juga tak banyak pilihan..jenis makan sekadar lapik perut je ler...

Permainan untuk kanak2 sahaja dan untuk org dewasa bersama kanak2 boleh dikatakan sama banyak..takde ler org kata Legoland ni untuk kanak2 je...so main permainan dalam tu dpt ler kembali ke zaman kanak2...menjerit juga ler..gayat rupanya daku..hahahah...release tension sekejap..kitaorg mula masuk seawal 10 pagi dan keluar balik jam 5 petang..don't worry dalam tu ada semua kemudahan termasuk surau..sepanjang 7 jam dalam Legoland tu sempat ler 3 kali hujan dan berhenti hujan..nasib baik banyak tempat berteduh..kebetulan masa hujan kitaorg masuk dalam panggung 4D..dan Star Wars..ada juga time hujan berhenti makan di cafe2 yang ada dlm tu..kalau boleh bawa bagpack sorang satu ye..supaya banyak benda ler bwk masuk dlm tu..hihi..dah mcm nak hiking lak ye..

Paling digemari adalah MiniLand dalam tu...banyak tempat2 menarik dalam Malaysia dan negara berhampiran dijadikan miniature...cute sangat..lego2 bergerak pula tu..itu lg menambahkan tarikan..

Cuma terkilan dengan souvenir ler..supaya dlm bentuk patung lego je..kanak2 suka ler..kalau dewasa cam suki ni..kalau boleh nak fridge magnet or key chain yang tertulis Legoland Malaysia tp hampa..takde pun..terpaksa ler beli lego2 patung superman dan star wars tu..satu key chain tu rm20 hokey..mak aiii takleh diskaun ke..

Itu ler sekadar coretan suki sepanjang ke Legoland..happy sebab dapat spent time dengan family dan bergembira dalam tu..terima kasih pada semua staf Legoland yang amat friendly..





Tuesday, November 25, 2014

Johor Premium Outlets (JPO)

video

Weekend lepas suki ke Johor Premium Outlets (JPO) for the first time..ya ampun kenapa ler Johor jauh sangat dari KL..best giler shopping situ..selama ni dengar org bercerita je..jakun tul suki kan..seronok sbb barang2 berjenama terkenal kebanyakkannya ada di situ..kalau di KL pakaian sukan kita rasa al-Ikhsan dah bagi diskaun banyak kan..tp kalau compare harga diskaun al-ikhsan dengan butik2 di JPO mmg jauh giler harganya...makanya banyak ler stok pakaian, jaket, cap, beg galas yang suki dan keluarga borong..butik Puma, Adidas, Nike, Gap, Timberlane, Levis mmg kaw2 bagi diskaun..

Manakala butik2 handbag dan jam tangan pun bagi double diskaun..mula2 diberi 50% kemudian dipotong lagi 20%...kalau nak collection terbaru handbag seperti di butik di KL mmg tak dapat diskaun..sbb kebanyakan yang dpt diskaun banyak dari koleksi terdahulu..tp kalau kaum hawa tgk diskaun tu mmg tak pikir dah kan..berjaya ler suki rembat handbag dan purse di butik 'tutttt'...hihi..jam tangan pun ahli keluarga yang lain berjaya rembat juga sorang satu...tak lupa juga perfume2 di situ banyak dpt diskaun..

Memandangkan kitaorg ke Johor selama 3 hari..hari pertama seharian di JPO..dan otw balik KL sempat lagi kitaorg singgah .. hahah..ingatkan nak beli yang tertinggal je..rupanya sempat lagi shopping satu round..ni dah kes parah ni..kenapa ler Johor jauh dari KL..bila ler nak ke situ lagi..sangat sesuai bagi sesiapa nak shopping untuk hadiah, diri sendiri, barang hantaran dan juga untuk persiapan raya...untuk rakyat Johor dan Singapore





Thursday, November 20, 2014

Thought of the Day



All About That Bass


Because you know I'm all about that bass,
'Bout that bass 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass

Yeah it's pretty clear, I ain't no size two
But I can shake it, shake it like I'm supposed to do
'Cause I got that boom boom that all the boys chase

All the right junk in all the right places
I see the magazines working that Photoshop
We know that shit ain't real
Come on now, make it stop
If you got beauty beauty just raise 'em up
'Cause every inch of you is perfect
From the bottom to the top

Yeah, my momma she told me don't worry about your size
She says, boys they like a little more booty to hold at night
You know I won't be no stick-figure, silicone Barbie doll,
So, if that's what's you're into
Then go ahead and move along

Because you know I'm all about that bass,
'Bout that bass 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass

I'm bringing booty back
Go ahead and tell them skinny bitches Hey
No, I'm just playing I know you think you're fat,
But I'm here to tell you that,

Every inch of you is perfect from the bottom to the top
Yeah, my momma she told me don't worry about your size
She says, boys they like a little more booty to hold at night
You know I won't be no stick-figure, silicone Barbie doll,

So, if that's what's you're into
Then go ahead and move along

Because you know I'm all about that bass,
'Bout that bass 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass, no treble
I'm all 'bout that bass, 'bout that bass

Tuesday, November 18, 2014

Quill CityMall


Korang dah sampai sini? Ini antara mall baru di KL, terletak bersebelah UniKL dan berhampiran Kg Baru..lokasi strategik sbb tgh2 bandar..mcm biasa mall baru kedai2 tak sepenuhnya lagi beroperasi..tp setakat last weekend..kedai2 yang buka pun not bad..best..yang bakal buka pun best2..so mall ni akan jadi pilihan untuk makan2 dan shopping..cuma satu ler..laluan ke tempat parking tu agak sempit..dah ler nak kena berpusing2..takut calar je ferari suki tau..apsal ler selalu laluan tu sempit..sayang kete kitaorg..

Kebetulan masa pegi tu mmg tgh lapar, naik je escalator nampak Kluang Station depan mata terus je masuk makan situ..suka sangat deco kedai tu..cantik dan menarik..atas kepala kita mcm ada wayar elektrik..hihi..sape2 yang takde idea nak jenjalan mana kt KL..boleh ler melawat Quill City Mall ni.. =)



Monday, November 17, 2014

Jalan-jalan ke Jalan TAR


Jalan Tunku Abdul Rahman atau Jalan TAR mmg popular ler kan..especially time nak raya atau bagi sape2 nak shopping tudung ke..barang kawin ke..telekung ke..tudung ke..hihi..mcm barang2 pompuan je semua...dah lama giler tak ke sana guna lrt..last friday buat keje giler jap..naik lrt turun masjid jamek pastu jalan kaki dari masjid india smpi jalan TAR, masuk Semua House...bagus untuk senaman kaki..hihi..tp tak terasa sbb mata dpt tgk mcm2..shopping?? emm itu lg satu .. takde shopping apa2 pun..cuma gi lepas gian makan nasi beriyani di Restoran Insaf...lepas makan tu insaf jap..terus rasa nak balik..Sogo nampak dekat..tp sbb jalan kaki..jd malas giler nak ke sana..so lepas makan..window shopping lg sikit then balik ke Masjid Jamek amik lrt..kdg2 dlm hidup ni kena buat keje gile gak sekali sekala..baru best... =)

Friday, November 14, 2014

Bz nyer diri ini :(


Baru suki perasan utk minggu ni ada satu entry je..itupun monday..sedar2 dah friday..semua dah mood berhujung minggu..sorry x sempat balas kunjungan korang dan x sempat blogwalking...byk masa dihabiskan di library dan bilik sv...so, have a nice weekend kwn2..

Thursday, November 6, 2014

Condominium lagi dan lagi


Apa perasaan korang tgk projek gitu..dulu kecik2 seronok tgk org tebang pokok..rasa mcm wow amazing..susah nak tgk benda2 gitu..tp sekarang..depan mata...hari2 dengar pokok ditumbangkan..hari2 seawal azan subuh kerja2 memusnahkan alam semulajadi semata2 untuk projek kondominium yang harga minimum RM700-RM800 ribu seunit...rasa sedih sangat..patut ler sekarang negara kita dah mula kena bencana2 alam yang tak pernah berlaku...setiap bukit dan setiap pokok tu ada tugas2 nya..bukit tu ler yang menghalang ribut dan angin kuat...akar2 pokok tu ler yang menjaga bukit dari runtuh..pokok2 tu ler yang memberi oksigen pada kita..kaler hijau tu ler yang baik utk kesihatan mata...bila semua dikorbankan hanya demi keuntungan semata2..mmg sedih..dan kerajaan pun boleh luluskan projek sebegini..bukit yang kecil itu pun nak diruntuhkan..sedangkan area2 lain banyak lagi untuk dimajukan...

Dalam masa serentak ni..area wangsa maju berhampiran wangsa walk mall..ada 4 projek kondominium yang berbeza..boleh korang bayangkan kerosakan alam sekitar..boleh korang bayangkan jem yg akan berlaku..parking yang tak cukup..emmm...hampa

Firman Allah SWT bermaksud: ‘Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu daripada (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) seperti Allah telah berbuat baik kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerosakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berbuat kerosakan.’ (surah al-Qasas, ayat 77)
Rasulullah SAW juga bersabda, yang bermaksud: ‘Dunia ini hijau dan cantik, dan Tuhan telah melantik kamu sebagai pengurusnya. Dia melihat apa yang kamu lakukan.’ (Hadis riwayat Muslim)



Tuesday, November 4, 2014

Kompleks Yayasan Al-Bukhari


Baru-baru ni suki berpeluang singgah ke kompleks ni..mmg cantik struktur binaannya..nmpk mewah dan menarik..sayangnya belum banyak kedai dlm kompleks tu..suki tak tahu apa punca takde yg meniaga dalam tu..sepatutnya kalau ada bangunan secantik itu..banyak ler pilihan kedai yang best dan menarik dlm tu kan..ini lebih pada kiosk baju2 yg biasa kita jumpa di uptown..kalau diberi pilihan .. dlm tu suki nak ada satu level penuh dengan restoran yang pelbagai bangsa boleh makan dan minum..ada level yang menjual pelbagai cenderamata atau souvenir hasil tangan penduduk tempatan..ada level yang sediakan kemudahan perbankan atau pej pos atau courier service..semoga pada masa akan datang kompleks al-bukhary akan meriah setanding dengan rekabentuknya yg cantik...

Sedikit sedutan berkenaan kompleks ini yg suki copy dari blog Memory Kedah

Kompleks Yayasan Al-Bukhari

Kompleks Yayasan Al-Bukhari merupakan mercu tanda yang terbaru dapat dilihat di daerah Kota Setar. Kompleks ini telah di bina di atas tapak seluas 11.6 hektar dilengkapi 2 komponen utama iaitu dataran yang menempatkan kemudahan seperti bilik kuliah, perpustakaan, masjid dan sebagainya.

Keindahan kompleks ini lebih terserlah pada waktu malam apabila dilimpahi lampu limpah. Keunikan kompleks ini dapat dilihat melalui kubah yang berwarna kebiru-biruan yang lebih mirip seperti kubah yang terdapat di Timur Tengah.




Monday, November 3, 2014

Kertas




Dunia semuanya seperti kertas.

Kerana kertas manusia dipuji,
Kerana kertas manusia dipuja,
Kerana kertas, manusia dihina,

Kerana kertas manusia terpisah
Kerana kertas manusia berkuasa
Kerana kertas manusia merana.

Sijil Kelahiran - Kertas
Sijil Penghargaan - Kertas
Sijil Kelulusan - Kertas
Sijil Perkahwinan - Kertas
Ijazah - Kertas
Buku akaun - Kertas
Saman - Kertas
Tesis - Kertas
Passpot - Kertas
Sijil perubatan - Kertas
Duit - Kertas
Sijil kematian - kertas

Ramai yang bersedih, bangga, malu dan gembira kerana KERTASNYA.

Kehidupan ini adalah seperti kertas, dilipat, disimpan, dikoyak dan kemudian sampai satu ketika ia dibuang.

From Datuk Dr Maznah Hamid's FB



Hello November =)