Monday, December 29, 2014

Banjir 2014


Bertabahlah wahai penduduk2 di Pantai Timur dan negeri2 lain yang terlibat dengan banjir..juga tak lupa bagi kawan2 blogger yang mana ahli keluarga anda juga adalah mangsa banjir..semoga banjir segera surut..semoga bantuan segera sampai..hentikan maki hamun, sumpah seranah, sikap menunding jari pada pihak lain..lebihkan berterima kasih pada yang sudi menghulurkan bantuan..di saat meruncing begini, jangan tunjuk sikap bodoh, meninggi diri dan sombong..di saat beginilah kita semua bersama-sama berganding bahu untuk bantu membantu antara satu sama lain..bukan untuk bertelagah parti politik  mana yang bekerja, menteri mana yang bercuti, tv  mana yang salah..newspaper mana yang salah..lebihkan usaha dan kudrat ke arah membantu mangsa2 yang terlibat..berterima kasih pada agensi yang bertugas..sukarelawan..dan sesiapa sahaja yang membantu..

Semoga banjir segera surut dan semoga kejadian banjir ni memberi peluang untuk kita muhasabah diri..baiki apa yang salah..tambah apa yang kurang..jaga lupa berdoa..hanya Allah Maha Mengetahui setiap sesuatu kejadian 

Friday, December 26, 2014

Nasi Beriyani Penang

kedai mamak

Citer minggu lepas..suki dan family ke Penang..semata-mata nak lunch sana..hihi..ingatkan datang hari bekerja tak jem ler kan..ini tidak..dari sebelum naik jambatan, atas jambatan dan sampai ke Penang jem memanjang..sabo jer ler..last2 lunch kitaorg dah dekat kul 4 petang....nasib baik ler makanan sedap..takde le nak komplen banyak kan..b4 ni suki ke Penang try makan di Line Clear..tp dah serik nak ke situ sbb tak memenuhi kriteria kedai kegemaran suki..tp kali ni before bertolak ke Penang..kitaorg tanya Mr Goggle dulu..tgk gambar2 kedai...tgk komen2 yang dah sampai sana..amik GPS coordinate..senang tahu tempat nak dituju cuma masalah pada jalan jem ler..kadang2 fikir..KL pun tak jem seteruk ni..

Restoran yang dimaksudkan adalah Hameediyah Tandori House yang terletak di Lebuh Campbell, Georgetown..alhamdulillah kedai dia bersih dan teratur..makanan pun cepat dapat..before ni di Line Clear try nasi kandar tp kali ni try nasi beriyani pulak..mmg sedap..harga pun tak mahal..boleh ler pegi lg..Line Clear?? taknak dah..huhu..

nasi kandar


TNB suspends operations



TNB suspends operations of 1,600 sub-stations in Kelantan, Terengganu and Pahang


KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Berhad (TNB) has suspended the operations of 1,606 sub-stations throughout Kelantan, Pahang and Terengganu in view of the severe floods in the state.

Its Kelantan general manager, Md Yuslan Md Yusof, said that up to 6pm today, the operations of 232 sub-stations in Gua Musang, 215 in Kuala Krai, 24 in Tanah Merah, 19 in Jeli, 12 in Machang, five in Tumpat and three in Kota Baru had been suspended.

TNB senior general manager (Corporate and Communications) Datuk Mohd Aminuddin Mohd Amin said the move was to avoid short-circuit which can affect 70,284 consumers.

Kelantan has the most number of consumers affected with (42,688) when the operations of 1,150 sub-stations are suspended in Kuala Krai, Gua Musang, Jeli, Machang, Tanah Merah, Kota Baru and Tumpat.

"In Terengganu, the operations of 138 sub-stations were suspended in Kemaman, Bandar Al-Muktafi Billah Shah and Dungun, involving 8,105 consumers while in Pahang, 5,878 consumers will be affected as 18 sub-stations are suspended," he said in a statement, Thursday.

He said TNB would continue to monitor the situation.

The floods in Kelantan, Terengganu and Pahang continued to worsen. - Bernama

Source : The Star Online

Tuesday, December 16, 2014

Oh No! Which one?



Tuesday Quote



Get your own Wifi


~ hihihi ~


Abbott: Sydney cafe gunman mentally unstable


SYDNEY: An Iranian-born gunman who took hostages in a Sydney cafe was infatuated with extremism and mentally unstable, Australian Prime Minister Tony Abbott said Tuesday, calling the siege a “brush with terrorism”.

“He had a long history of violent crime, infatuation with extremism and mental instability,” Abbott said. “As the siege unfolded ... he sought to cloak his actions with the symbolism of the ISIL death cult.”

The 50-year-old, widely named in the media as Man Haron Monis, took 17 people hostage at the Lindt cafe in central Sydney on Monday.

He was killed when police in SWAT-style gear stormed the eatery early Tuesday. Two hostages also died.

Abbott said he was well known to Australian authorities.

“We know that he sent offensive letters to the families of Australian soldiers killed in Afghanistan and was found guilty of offences related to this,” he said.

“We also know that he posted graphic extremist material online. Tragically, there are people in our community ready to engage in politically motivated violence.”

Abbott praised police for the way they acted, saying Australians “should be reassured by the way our law enforcement and security agencies responded to this brush with terrorism”.

“Plainly, there are lessons to be learned and we will thoroughly examine this incident to decide what lessons can be learned,” he said, adding that “it will take time to clarify exactly what happened in Martin Place and why”. – AFP

Tuesday, December 9, 2014

Note To Myself



Aktiviti Fizikal Untuk Mudah Langsing


1. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai.

2. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas.

3. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam

4. Bersenam dan peregangan sangat baik bagi otot-otot dan sendi yang kaku.  Melentur otot dapat melancarkan peredaran darah.

5. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Membantu untuk mencantik dna merampingkan paha.

Tips Pemakanan Yang Sihat

{gambar takde kaitan}

1.  Jangan berlapar. Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut.  Tubuh akan mula membakar 'muscle' (otot) untuk menggantikan makanan.  Ini menyebabkan kadar metabolisme menjadi rendah.

2. Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan. Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan.  Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. Minum 8 gelas sehari.  Air mengurangkan selera makan secara semulajadi.

4. Elakkan minum minuman bergas.

5. Kurangkan pengambilan garam. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda kurang menangkung air. Ini bermakna anda kurang berat badan disebabkan air.

6.  Ambil sarapan pagi. Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori.

7. Makanlah dengan perlahan-lahan. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukkan kepuasan.

8. Kunyah makanan kepada cebisan lebih kecil. Kerana makanan lebih mudah dihadam.

9.  Biar makan kerap dengan kuantiti yang kecil dari makan hanya sekali tetapi kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda dan kunyahlah gula-gula getah.  Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

Thought of the Day



Monday, December 8, 2014

Monday's Quote



Workshop Penulisan Thesis


 

Last week jadual suki penuh dengan seminar dan workshop..minggu ni ada lagi 2 hari workshop..takpe demi ilmu ku rela kan...last week bertempat di Bandar Baru Bangi, suki join satu workshop untuk menulis thesis dengan cara yang sistematik dan pantas..takde lagi cara lama atau cara konvensional yang mana melambatkan proses dan urusan..dengan hanya menggunakan ms word macam2 format dan setting boleh digunakan ye..baru suki tahu..sebab tu ler ilmu ni kena dituntut..kalau tak smpi sudah tak tahu..bayangkanlah suki dah mula guna ms word dari zaman buat folio sejarah time sekolah pastu time assignment degree dan master..bila time phd ni baru tahu ilmu menulis dan menggunakan format2 yang tepat dalam ms word agar penulisan dan kerja2 kita yang selama ni jadi rumit dan susah, dah semudah ABC..nak pula speaker ni adalah seorang yang mmg popular bagi student2 postgraduate..Dr Othman Talib..suki banyak beli buku2 penulisan Dr OT sbb dia banyak ajar dan bagi tips dalam menyiapkan thesis..selain cara menulis yang tepat workshop ni juga ajar cara penggunaan Mendeley iaitu software untuk citation dan reference yang automatik masuk dalam thesis kita..dulu2 suki ingat bab references tu kena copy and paste manually, rupanya semua tu automatik masuk je bila kita cite mana2 author..senang dah mudah..selain tu Dr OT juga ajar pengunaan dropbox yang betul dan link dengan mendeley...banyak ilmu yang suki dapat..semoga bermanfaat untuk pengajian ini..sape2 yang berminat nak join workshop gini masuk ler website : www.postgraduateworkshop.com 



Wednesday, December 3, 2014

Cycling di Shah Alam


Jauh betul kali ni suki datang beriadah..ini semua idea kawan2 ler..last weekend sesudah subuh kitaorg gerak ke Bukit Cerakah @ Bukit Cahaya @ Taman Botani @ Taman Pertanian untuk berbasikal sambil mengeluarkan peluh..sbb selama ni kalau nak gathering asyik pilih mall je kan..peluh tak keluar tp duit byk keluar..so tetiba ada yg bagi idea untuk ke Shah Alam ni..ni first time suki masuk Bukit Cerakah..walaupun kitaorg sampai awal2 pagi tp parking dah banyak kete..ramai datang bawak family..ada yang datang bawa anak kecil ada yang datang berkumpulan dengan kawan2 sebaya..ada yang bawa basikal sendiri ada yang sewa..mcm kitaorg sewa RM10 untuk sejam..memandangkan kitaorg cycling 1 jam setengah so kena bayar RM15..ok ler tp pancit ler..sbb kawasan tu berbukit2 dan berliku2..ada yang sekadar datang jogging dan jalan2 ambil angin hutan...bagi yang mengandung, orang tua dan ada anak kecil boleh naik bas yang dikhaskan untuk pelancong..tp tak best ler naik bas kan..sbb cepat sangat sampai..

InsyaAllah ada peluang suki nak ke situ lagi..baru terasa level stamina kita tahap mana bila berbasikal ni..hihi =)



Sunday, November 30, 2014

Coconut Shake


Cerita terakhir bagi cuti2 Johor baru-baru ni..otw balik KL, kitaorg gps satu tmpt nama Pantai Klebang di Melaka..cari pantai ni senang tp yg susah sikit cari Klebang Original Coconut Shake..2 tahun lps suki dah lalu kwsn ni..just curious dgn satu stall tepi jln yg jual coconut shake..tp x berhenti pun beli sbb kedudukan stall tu betul2 tepi jln dan jkn tu sempit..xde tempat nak parking kete..tp pelik ler bila dengar org citer tmpt tu popular sgt..so kali ni kitaorg try cari lg..kena tanya org tempatan baru jumpa..rupa-rupanya dari stall tepi jln tu kena masuk satu jln kecik utk terus ke blkg, hujung jln tu ada ler kedai besar ni..ramai giler org..yg bestnya pelbagai bangsa di situ..diaorg guna sistem fast food, amik makanan sendiri, order coconut shake, bayar dan duduk mkn..harga pun murah2..boleh dtg lg lps ni



Thursday, November 27, 2014

Edisi Makan-makan

{Murtabak Singapore}

{Mee Rebus}

Jalan-jalan Johor last weekend banyak makanan yang suki tak sempat nak rasa, antaranya otak-otak Johor yang dulunya suki makan di Stulang .. ada lg ke tmpt tu..lg satu mee bandung muar pun tak dpt, nasi beriyani gam pun tak jumpa sebabnya masa banyak dihabiskan dalam JPO dan Legoland..so makan pun makanan yang biasa dpt di KL..mmg ler otak2, mee bandung dan nasi beriyani ada di KL juga tp nak ler rasa yang original from Johor kan..yang sempat rasa adalah gambar di atas tu..itu pun masa singgah Ayer Hitam utk cari barang2 souvenir kt situ..lagi satu gambar soto tak sempat snap sebab laju je masuk perut..lapoo

Hari pertama sampai Johor sempat ler dinner di Restoran Singgah Selalu, 24 jam kedai tu..last makan situ sebelum ada Danga Bay lg..masa tu kita panggil Pantai Lido..apsal Danga Bay takde tmpt makanan halal ek..satu persoalan penting..sbb tempat tu direka khas utk menarik pelancong..tak semua pelancong nak mabuk2 situ..sepatutnya jadikan Danga Bay hub makanan asia juga...something to ponder!

Wednesday, November 26, 2014

Legoland

video

Selepas seharian di JPO, keesokannya harinya suki and family konvoi ke Legoland pula..semua org dah sampai..suki and family baru first time pegi..kesian tak..hihi..memandangkan kitaorg dah beli tiket online dengan harga rm112 untuk dewasa..so kitaorg tak perlu ke kaunter untuk beli tiket..sebenarnya beli tiket di kaunter lagi murah..sbbnya rm120 untuk dewasa termasuk rm10 voucher makanan..tp kitaorg yang beli online tak dapat voucher..so terpaksa guna duit sendiri untuk makan dlm tu..emm agak mahal ye makanan dlm tu..dan juga tak banyak pilihan..jenis makan sekadar lapik perut je ler...

Permainan untuk kanak2 sahaja dan untuk org dewasa bersama kanak2 boleh dikatakan sama banyak..takde ler org kata Legoland ni untuk kanak2 je...so main permainan dalam tu dpt ler kembali ke zaman kanak2...menjerit juga ler..gayat rupanya daku..hahahah...release tension sekejap..kitaorg mula masuk seawal 10 pagi dan keluar balik jam 5 petang..don't worry dalam tu ada semua kemudahan termasuk surau..sepanjang 7 jam dalam Legoland tu sempat ler 3 kali hujan dan berhenti hujan..nasib baik banyak tempat berteduh..kebetulan masa hujan kitaorg masuk dalam panggung 4D..dan Star Wars..ada juga time hujan berhenti makan di cafe2 yang ada dlm tu..kalau boleh bawa bagpack sorang satu ye..supaya banyak benda ler bwk masuk dlm tu..hihi..dah mcm nak hiking lak ye..

Paling digemari adalah MiniLand dalam tu...banyak tempat2 menarik dalam Malaysia dan negara berhampiran dijadikan miniature...cute sangat..lego2 bergerak pula tu..itu lg menambahkan tarikan..

Cuma terkilan dengan souvenir ler..supaya dlm bentuk patung lego je..kanak2 suka ler..kalau dewasa cam suki ni..kalau boleh nak fridge magnet or key chain yang tertulis Legoland Malaysia tp hampa..takde pun..terpaksa ler beli lego2 patung superman dan star wars tu..satu key chain tu rm20 hokey..mak aiii takleh diskaun ke..

Itu ler sekadar coretan suki sepanjang ke Legoland..happy sebab dapat spent time dengan family dan bergembira dalam tu..terima kasih pada semua staf Legoland yang amat friendly..