Ironinya ada kajian sains mendapati masyarakat yang mengambil santan selalu
dalam makanan mereka mempunyai kadar penyakit jantung yang rendah dan paras
kolesterol rendah juga.
Di antara kajian dilaporkan dalam jurnal
perubatan Asia Pasifik pada tahun 2011, yang dijalankan di Filipina mendapati
pengambilan minyak kelapa dalam makanan seharian dalam kalangan wanita
pramenopaus meningkatkan kolesterol baik HDL-c dan menurunkan kolesterol jahat
jenis LDL dan Trigliserida. Oleh itu, ia mempunyai faedah kesihatan yang baik
menurunkan risiko sakit jantung.
Lebih menarik lagi, data dari Filipina
yang dilaporkan oleh ‘Philipine National Nutrition Survey’ (PNNS) pada tahun
2003 juga mendapati relatif insiden yang rendah untuk masalah kolesterol
berlebihan (hypercholesterolemia), darah tinggi (hypertension), angin ahmar
(stroke) dan sakit jantung (angina) dalam kalangan penduduk di Daerah Bicol
yang mengambil santan dan minyak kelapa yang tinggi berbanding daerah lain di
Filipina dalam makanan seharian mereka. Prof Philippe Legrand dari Peranchis,
seorang pakar biokimia dari Makmal Biokimia dan Pemakanan Manusia di Universiti
Agronomidi, Rennes, Peranchis, mempunyai pendapat yang sama berkenaan santan
dan kesannya kepada paras kolesterol.
Beliau menyatakan bahawa bahan di dalam santan atau minyak kelapa iaitu asid
laurik dan asid miristik iaitu asid lemak dalam kumpulan asid lemak rantaian
sederhana (MCFA) lebih cepat dimetabolismakan dalam hati manusia dan menurunkan
paras kolesterol, justeru, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.
Santan bukan penyebab Ada banyak juga kajian lain yang
merumuskan fakta bertentangan, tetapi kajian terbaru menunjukkan santan
bukanlah faktor utama menyebabkan masalah kolesterol yang tinggi.
Kajian juga mendapati pesakit kencing manis selalunya mempunyai paras
kolesterol lebih tinggi kerana paras gula yang tinggi dalam darah walaupun
tidak makan santan setiap hari.
Bagaimanapun, penulis mencadangkan bersederhana dalam pengambilan santan adalah
lebih baik dan mengawal pengambilan gula berlebihan strategi yang baik mengawal
paras kolesterol dalam darah dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular,
insya-Allah.
Bagus entry nih...ramai jugak yg salah paham berkenaan santan dan kolestrol. Even wan sendiri pun konfius.
ReplyDeleteitu ler..kadang2 penyebab tu benda lain..hehehe
Deletethanks share info =)
ReplyDeleteu're welcome yaya :)
Deletekalau ambil dalam kuantiti yang tidak berlebihan memang tak menjadi masalah kan :)
ReplyDeletebetul tu..apa je yg berlebihan mmg memudaratkan
DeleteKena Control..
ReplyDeleteyup..jgn berlebih2
Deleteinfo yang bagus....
ReplyDeletemenabung churp2
thanks cikgu mala :)
Delete