Potong daging berlawanan urat dagingnya. Jika urat daging dari atas ke bawah, potong daging dari kiri ke kanan. Banyak petua supaya daging tidak liat. Pertama, puan boleh meletakkan sedikit soda bikarbonat ke dalam air rebusan.
Kedua, ambil sedikit batang dari pelepah daun betik dan masukkan ke dalam air rebusan daging.
Ketiga, gunakan periuk masak tekanan untuk merebus dan keempat, potong daging nipis supaya cepat lembut.
msa rebus letak sudu besi :)
ReplyDeleteoh ye ke shu..thanks for the info :)
Deleteputeri memang biasakan potong berlawanan urat daging :)
ReplyDeletemusim2 korban ni byk dapat daging kan..so terkeluar ler tips ni :)
Deletesalam..
ReplyDeletethanks share tips..
tp nsibla yaya ni xgemar makan dging..jadi xyah risau mikir cmne nak lmbutkan dging..huhu.. ;p
yaya...kena tahu gak .. nanti kang bakal mr husband request :p
ReplyDelete