Tuesday, May 26, 2015

Secret Recipe: Halal Issue?



PETALING JAYA: Restaurant chain Secret Recipe’s halal certificate has been revoked, the Islamic Development Department (Jakim) confirmed.

The department, however, clarified that the withdrawal was not due to “haram ingredients” but over issues of cleanliness.

It added that the certificate had been revoked on May 7.

“We had to revoke the halal certificate because there has been a violation to the Malaysia Halal Certification Procedures Manual that involves serious cleanliness issues.

“The revocation, however, has nothing to do with haram ingredients in the processing of products,” said Jakim’s Halal Hub director Hakimah Mohd Yusoff.

She said Jakim had summoned the company over the offences.

“They h.ave promised to take immediate action on this matter,” she said, adding that the company could apply for a halal certificate once the requirements are met.

“Jakim will reassess their application according to Malaysia Standard 1500:2009 and the Malaysia Halal Certification Procedures Manual,” she said.

Social media was abuzz since Monday when a screengrab of Jakim’s confirmation on Twitter that Secret Recipe’s halal certificate had been revoked went viral.

For more information, consumers are advised to call Jakim’s Halal Hub at 03-88925000/5001 and 03-88925048 (Public Relations Officer) or refer to our Halal Malaysia Directory at www.halal.gov.my

Source : The Star Online

Saturday, May 23, 2015

Friday, May 22, 2015

Hukum Minyak Ikan Yang Diproses Tanpa Dibuang Perut Atau Najisnya



Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-107 yang bersidang pada 10 - 11 Februari 2015 membincangkan Hukum Minyak Ikan Yang Diproses Tanpa Dibuang Perut Atau Najisnya. Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
  1. Setelah meneliti fakta-fakta, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah menegaskan bahawa kandungan isi perut ikan adalah antara hukum yang tidak disebut secara jelas mengenainya sama ada dalam al-Quran ataupun Sunnah Rasulullah SAW. Ibn Hajar, Ziyad, al-Ramli dan lain-lain telah bersepakat bahawa apa-apa yang ada dalam perut ikan yang kecil sama ada darah atau najis adalah suci dan boleh dimakan serta tidak dianggap najis, bahkan al-Ramli berpendapat, hukum tersebut berlaku juga kepada ikan yang besar.
     
  2. Sekiranya ia dihukum bersih, syarak menetapkan hukum memakannya bergantung pula pada pandangan pakar perubatan yang dipercayai sama ada ia boleh memudaratkan ataupun tidak. Sekiranya mudarat maka tidak boleh dimakan kerana memberi kesan pada kesihatan, begitulah sebaliknya.
     
  3. Sehubungan itu, berdasarkan masyaqqah yang perlu dihadapi untuk memproses ikan dalam kuantiti yang banyak sehingga terlalu sukar untuk dibuang kandungan isi perut ikan satu persatu, dan realiti semasa industri komersil pemprosesan minyak ikan pada masa ini yang perlu mematuhi standard dan piawaian yang ketat bagi memastikan ianya bersih dan selamat digunakan, serta dengan mengambilkira kepentingan, manfaat dan kegunaan minyak ikan kepada kesihatan manusia, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa minyak ikan yang diproses secara komersial dalam kuantiti yang  melibatkan beribu-ribu tan ikan tanpa dibuang perut atau najisnya adalah suci dan halal dimakan.
Sumber : JAKIM Online

Monday, May 18, 2015

Happy Monday ♥


Pekabor korang arini, ada monday blues tak? Fuhh suki serius malas serba serbi arini...bila dah petang baru terpk apa yg aku buat ye arini...rugi2..semoga esok lebih rajin dan produktif..chaiyok2


Thursday, May 14, 2015

Capsule Hotel


A capsule hotel is a type of hotel developed in Japan that features a large number of extremely small "rooms" (capsules) intended to provide cheap, basic overnight accommodation for guests who do not require the services offered by more conventional hotels.

The open end of the capsule can be closed, for privacy, with a curtain or a fibreglass door. Luggage is stored in a locker; and washrooms are communal. Guests are asked not to smoke or eat in the capsules.





Tuesday, May 12, 2015

Monday, May 11, 2015

Impiana KLCC Hotel


Happy Mother's Day buat ibu sendiri dan ibu-ibu luar sana..terlewat satu hari..semalam suki satu family besar celebrate di Hotel Impiana..sebelah KLCC tu bagi yang tak tahu..tp rasanya semua tahu kan..memandangkan ini first time suki ber lunch buffet sini..boleh ler diberi pujian..memandangkan last buffet di Renaissance amat menyakitkan hati..bayar tak setanding dengan yang kita dapat..coffee house luas dan teratur..buffet pun kemas dan mudah diambil makanannya...live band ada tmpt sendiri..takde ler bergerak dari meja ke meja macam di Marriot Putrajaya..suki tak gemor..hahah...ganggu nak makan..makanan-makanan yang dihidang memang best dan pilihan pun banyak..

Terima kasih Impiana Hotel kerana menyediakan perkhidmatan terbaik..baru ler rasa nak ke sana lagi..maybe untuk berbuka nanti ke..renaissance i dah pangkah..hahahah..






Tuesday, May 5, 2015

Hermes Birkin Bag


This archetypal bag was named after Jane Birkin, 80’s supermodel, actress and long term girlfriend of Serge Gainsbourg, legendary french artist and musician. one day she was traveling to Paris from London. Ignorant about he co-passenger’s identity, she started complaining about her handbag to him, who was actually Jean-Louis Dumas, Chief Executive of Herm├Ęs. She even shared about her requirements with him that how she wanted a leather bag that should be spacey and simple but would fit her style as well. Taking her requirements seriously, an accidental bag was created which went onto become the decade’s must-have and is still maintaining the popularity even in 21st century.

Today, Hollywood top celebs are seen carrying this bag, including Victoria Beckham (probably the biggest fan of this duffel. Other celebs, who adore this carry-on include Kim Kardashian, Eva Longoria, Rachel Zoe, Lady Gaga, Naomi Campbell, Bethenny Frankel and Olivia Palermo to name a few.

Source : http://www.fashionlady.in/


Monday, May 4, 2015

Heartbeat Song



This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Been so long I forgot how to turn it up up up up all night long
Oh up up all night long

You, where the hell did you come from?
You're a different, different kind of fun
And I'm so used to feeling numb
Now, I got pins and needles on my tongue
Anticipating what's to come
Like a finger on a loaded gun

I can feel it rising
Temperature inside me
Haven't felt it for a lifetime

This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Been so long I forgot how to turn it up up up up all night long
Oh up up all night long
This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Turned it on
But I know you can take it up up up up all night long
Oh up up all night long (all night long)

I, I wasn't even gonna go out
But I never would have had a doubt
If I have known where I'd be now

Your hands on my hips
And my kiss on your lips
Oh, I could do this for a lifetime

This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Been so long I forgot how to turn it up up up up all night long
Oh, up up all night long
This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Turned it on
But I know you can take it up up up up all night long
Oh up up all night long

Until tonight I only dreamed about you
I can't believe I ever breathed without you
Baby, you make me feel alive and brand new
Bring it one more time, one more time

This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Been so long I forgot how to turn it up up up up all night long
Oh up up all night long
This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Turned it on
But I know you can take it up up up up all night long
Oh up up all night long

This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Been so long I forgot how to turn it up up up up all night long
Oh up up all night long
This is my heartbeat song and I'm gonna play it
Turned it on
But I know you can take it up up up up all night long
Oh up up all night long

Sunday, May 3, 2015

Panjang Benor Cuti Yop :)



Wah bercuti panjang masing2 ye...diam semua blog2 di sini...suki je tak ke mana...mmg takde plan pun asalnya..tup2 bila tgk semua org bercuti..mula ler google Agoda tgk hotel yang available..mmg terima kasih ler..nak booking last minute..tak dapek yo...so bercuti panjang di KL je jawabnya..

Sepanjang ni cuti ni mcm2 ye citer kluar paper..byk citer sedih ler..accident di Duke yang mengorbankan tiga sekeluarga...pelajar kita di London yang kena tahan polis sebab mengedar dan mengumpul koleksi porno...kecoh dengan demonstrasi anti GST dan mcm2 lagi...cuti panjang yang penuh dengan cerita sedih...

Apa aktiviti anda sepanjang cuti ni..share ler sikit..