Friday, October 25, 2013

Miskin Tetapi Kaya


Dari Abu Hurairah r.a katanya:Yang disebut orang miskin itu bukanlah peminta-peminta yang diberi orang satu atau dua buji kurma atau sesuap atau dua suap makanan. Tetapi sesungguhnya orang miskin itu ialah orang yang tahu menjaga diri (dari meminta-minta). Jika kamu mahu bacalah firman Allah SWT .... mereka tidak meminta-minta kepada orang ramai dengan mendesak-desak ...(al-Baqarah:273)

Sumber : e-hadith

Tips : Cara Melembutkan Daging Lembu



Potong daging berlawanan urat dagingnya. Jika urat daging dari atas ke bawah, potong daging dari kiri ke kanan. Banyak petua supaya daging tidak liat. Pertama, puan boleh meletakkan sedikit soda bikarbonat ke dalam air rebusan. 

Kedua, ambil sedikit batang dari pelepah daun betik dan masukkan ke dalam air rebusan daging. 

Ketiga, gunakan periuk masak tekanan untuk merebus dan keempat, potong daging nipis supaya cepat lembut.

Tuesday, October 22, 2013

Bahagiamu Deritaku – Hafiz


Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mau lupakan cinta 
Kau percik api membakar kenangan lama 

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah 
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu 

Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu 
Aku tak mampu pertahankan 

Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah 
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu, bersamamu 

Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu


Monday, October 21, 2013

..(^ _ ^)..



LIFE


Stay away from Anger. 
It hurts only You and nobody else.
If you are right, then there is no need to get angry, 
and if you are wrong then you don't have any right to get angry.

Patience with family is love,
Patience with others is respect,
Patience with self is confidence and
Patience with GOD is faith.

Never think hard about the past, it brings tears.
Don't think more about the future, it brings fear.
Live this moment with a Smile, it brings cheer.

Every test in our life makes us bitter or better,
Every problem comes to make us or break us,
The choice is ours whether we become victims or victorious.

Search for a beautiful heart not a beautiful face.
Beautiful things are not always good, but good things are always beautiful.

Do you know why God created gaps between fingers? 
So that someone who is special to you comes 
and fills those gaps by holding your hand forever.
Never forget this advice!

Happiness keeps You Sweet, Trials keep You Strong, 
Success keeps You Glowing, 
and But Only God keeps You Going!

When you don't give up, you cannot fail


Sunday, October 20, 2013

KFC Berwajah Baru - Best atau Tidak


Nampak sangat lama tak masuk kfc ni..selalu drive tru je..punya ler malas kan..tup2 2 hari lepas tergerak hati nak masuk mkn dlm...so kfc wangsa maju menjadi target utama..mula2 masuk mcm pelik sbb tak nmpk org beratur di kaunter..yg nmpk org ramai bersandar2 tunggu giliran..dan no giliran tertera kt atas..disebabkan jakun sekejap, tanya ler staff kfc yg ada situ..camner nak order ni..hehe...sbb sorang staff pun takde kt kaunter..rupanya kena tekan loceng dulu..staff kluar pastu amik order, bayar dan diaorg bagi no giliran..tunggu no giliran naik baru amik order...lagi satu perubahan..dah takde open kitchen lagi...kita tak nmpk apa yg jadi kt blkg sana..ini cukup tidak sihat...sbb kita dah ler makan fast food mmg tak sihat dah..pastu kebersihan kita tak nmpk..contohnya kalau selama ni kita boleh nmpk masa diaorg amik ayam or roti pastu terjatuh, diaorg tak amik yg itu kan..diaorg ganti yg baru...skrg kalau semua tu jatuh, dpt ke kita tgk dia ganti yg lain..pastu boleh tak kita nmpk tahap kebersihan kt blkg tu...emmmm tak minat...harap2 semua ni sementara je ler..



Saturday, October 19, 2013

Cakra Khan - Harus Terpisah




Sendiri, sendiri ku diam, diam dan merenung
Merenungkan jalan yang kan membawaku pergi
Pergi tuk menjauh, menjauh darimu
Darimu yang mulai berhenti
Berhenti mencoba, mencoba bertahan
Bertahan untuk terus bersamaku

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Bayangkan.. bayangkan ku hilang, hilang tak kembali
Kembali untuk mempertanyakan lagi cinta
Cintamu yang mungkin, mungkin tak berarti
Berarti untuk ku rindukan

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Ini harusnya kita coba saling melupakan
Lupakan, lupakan kita pernah saling bersama

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu


Friday, October 18, 2013

Seri Riana, Wangsa Maju


 

Ini antara projek terbaru di wangsa maju...mcm biasa suki gemar sangat melawat show unit dan amik tahu harga2 hartanah kt kawasan sekitar kita kan..bukan apa, kena ler amik tahu hal2 semasa ni..takde ler nak beli pun..mana taknya...condo ni starting rm700k smpi rm900k...mak aii harga...comey giler..takde tanah jugak...emm..nape ler harga tanah melampau2 ni...patutnya dah ada pihak2 tertentu yg amik peduli tentang semua ni..makin lama harga makin tak masuk akal..kalau semua harga rumah dah juta2...gaji mcm 20 - 30 tahun dulu lagi...mana tmpt org2 muda nak duduk..takkan semua graduate jadi miskin tegar je kot..nmpk tak tak balance kt sini..kita nak keluarkan ramai graduan tp cost of living tak masuk akal..emmm ntah ler...apa2 pun lawatan ke show unit seri riana mmg best...cantik2 decor dia..mmg terbaik ler dia punya id...



Cak...Tadaa


Kenapa ler akhir2 ni byk sangat keje...rindu nak update blog everyday...ataupun update lebih dari satu entry pada satu2 masa...mmg hujung tahun ni gini ler rupanya kan..selain busy di ofis..weekend pun busy dengan pelbagai aktiviti...takpe...kalau tak busy boring plak hidup...tul tak? So happy weekend kawan2...penuhi weekend korang dengan aktviti berfaedah k...


Friday, October 11, 2013

Menolong Orang Yang Dalam Kesusahan


Daripada Abu Musa al-Asy’ariy RA katanya, 

“Apabila Nabi SAW didatangi kepadanya oleh orang yang memerlukan pertolongan, baginda menghadap kepada sahabat-sahabatnya yang sedang duduk bersamanya lalu bersabda, “Bantulah dia nescaya kamu akan mendapat pahala, dan Allah akan menyempurnakan atas lidah nabinya yang disukai”. 

Sumber : e-hadith

Hukum Shisha


Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 17 Julai 2013 telah membincangkan Hukum Shisha Menurut Pandangan Syarak. Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:

1.       Setelah mendengar pembentangan dan penjelasan pakar-pakar daripada Kementerian Kesihatan Malaysia dan meneliti maklumat serta bukti-bukti perubatan dan saintifik terperinci yang dikemukakan dari dalam dan luar negara mengenai kesan dan kemudharatan besar yang dihadapi akibat daripada shisha terhadap kesihatan ummah, pembangunan ekonomi negara serta pembentukan generasi pada masa akan datang, maka Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa shisha adalah haram. Oleh itu, umat Islam adalah dilarang menghisap shisha atau menyediakan perkhidmatan menghisap shisha atau apa-apa aktiviti yang berkaitan dengan shisha.
 
2.      Muzakarah menegaskan bahawa pengharaman Shisha ini adalah berdasarkan nas-nas syarak daripada al-Quran dan Hadith serta Kaedah Fiqhiyyah bagi memastikan lima perkara asas bagi manusia yang terkandung dalam Maqasid Syari’yyah iaitu menjaga agama, jiwa, akal, keturunan dan harta dapat dipelihara sepertimana tuntutan syarak, kerana Shisha jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan masa dan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara buruk atau keji



Amin



Ya Allah, Sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlahJika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlahBerkat waktu Dhuha, kecantikan, keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkanlah kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.


Thursday, October 10, 2013

Tips For Choosing Fresh Cut Flowers


Learning how to choose the right cut flowers is the first step in creating an arrangement that will stay fresh and vibrant longer.  Here are a few tips to get you started.
1. Be sure that when you're shopping you don't allow yourself to be drawn to flowers in full bloom, they won't last long once you get them home and won't stand up as well to transport and handling. You want to choose arrangements with blossoms that are beginning to open and buds that are showing some color.
2. The next thing you want to check is that they are well hydrated and undamaged. The petals should appear firm and plump, avoid any that appear limp. Now look over the stems, checking for any that are bent, broken or pinched. The blooms won't last long if they can't get water and nutrients.
3. To be sure the flowers are free of insects and disease you should inspect the leaves. Look for holes where they have been chewed on and any spotty patterns or powdery residue.
4. Finally, check the stems and lower leaves for any signs of decay. If they have been left to sit in unchanged water for too long they may be starting to rot. Make sure they aren't beginning to turn yellow or brown.


Greatest Love of All - Whitney Houston



I believe the children are our future 
Teach them well and let them lead the way 
Show them all the beauty they possess inside 
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be 
Everybody searching for a hero 
People need someone to look up to 
I never found anyone who fulfilled my needs 
A lonely place to be 
So I learned to depend on me 

[Chorus:]
I decided long ago, never to walk in anyone's shadow 
If I fail, if I succeed 
At least I live as I believe 
No matter what they take from me 
They can't take away my dignity 
Because the greatest love of all 
Is happening to me 
I found the greatest love of all 
Inside of me 
The greatest love of all 
Is easy to achieve 
Learning to love yourself 
It is the greatest love of all 

I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way 
Show them all the beauty they possess inside 
Give them a sense of pride to make it easier 
Let the children's laughter remind us how we used to be 

[Chorus:]
I decided long ago, never to walk in anyone's shadow 
If I fail, if I succeed 
At least I live as I believe 
No matter what they take from me 
They can't take away my dignity 
Because the greatest love of all 
Is happening to me 
I found the greatest love of all 
Inside of me 
The greatest love of all 
Is easy to achieve 
Learning to love yourself 
It is the greatest love of all 

And if by chance, that special place 
That you've been dreaming of 
Leads you to a lonely place 
Find your strength in love

notakaki : antara lagu2 positif yang sedap di dengar

Senyum :)


Fuhh seminggu lamanya rasa tak menulis....ye ler..dua tiga hari ni jiwa kacau...stress..tension..semua ada..so nak buka blog pun rasa malas...hari ni rasa nak happy2 lak..takyah layan perasaan2 negatif tu...buang jauh2..

"Three things will increase your intellect: sitting with the scholars, sitting with righteous people, and leaving off speech that doesn’t concern you." - Imam Shafie