Friday, May 31, 2013

Akhlak Ahli Syurga Dan Neraka


Daripada Harithah bin Wahab RA katanya, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Tidakkah aku akan memberitahu kamu tentang ahli-ahli syurga? Iaitu orang-orang yang lemah dan dipandang hina (oleh manusia), kalau dia bersumpah kepada Allah nescaya Allah mengabulkan sumpahnya, tidakkah aku akan memberitahu kamu tentang ahli-ahli neraka? Iaitu setiap orang yang kasar perangai atau bersikap kasar, angkuh dan sombong”. 

Sumber : e-hadith

Kezaliman Berleluasa Di Akhir Zaman


Daripada az-Zubair bin Adi katanya, “Kami telah menemui Anas bin Malik RA (di Basrah) mengadu beberapa hal mengenai tindakan (kezaliman) al-Hajaj, jawab Anas RA, “Bersabarlah kamu sekalian, kerana bahawa sesungguhnya keadaan zaman yang akan datang lebih buruk lagi daripada zaman sebelumnya sehinggalah kamu menemui ajal (menemui mati). Keterangan ini aku dengar daripada Nabi SAW.”

Sumber : e-hadith

Quote



Selamat Pagi Malaysia

ice cream

Mulakan pagi anda dengar mata yang segar, minda yang ceria dengan melihat gambar ais krim di atas..entry ni tak bermaksud apa2 melainkan nak naikkan mood ceria di pagi Jumaat..ye ler masing2 dah mood nak berhujung minggu..cuti sekolah pulak..banyak dpt jemputan majlis kawin sana sini kan..so mood kerja pun dah menurun..so suki up kan sikit mood korang..heheh..'Good Morning Malaysia'


Thursday, May 30, 2013

.:Internet:.




Bersopanlah Wahai Gadis


Suatu hari dlm tren, suki dpt tgk permandangan yang kurang enak..sepasang kekasih atau pun kawan2 sekolah rasanya, melayu berumur dalam lingkungan 18-22...anggaran je.....bertudung dan berpakaian sopan...diaorg berdua memilih untuk berdiri..salah satu contoh yg patut dipuji sbb yg muda2 biar ler berdiri, so yg tua2 dan ibu mengandung dpt duduk..cuma yg tak moleknya bila bergurau2..si gadis tu siap tendang2 manja lelaki merangkap kawan atau boyfriend..kalau tendangan level buku lali tu boleh ler di anggap gurau manja kan..ini dah smpi boleh capai pinggang lelaki tu..ala2 karate gitu..smbl2 ketawa..mmg tak manis sbb awak tu gadis..pakcik yg berada berdekatan pun tgk dlm keadaan yg kurang selesa dan mcm nak blah je dari situ..heheh..agaknya kalau anak perempuan dia tu dah makan pelempang kot..

Quote

rainbow



“Being happy doesn't mean that everything is perfect. 

It means that you've decided to look beyond the imperfections.” 





Membeli Barang Keperluan

teeco

Indahnya shopping last saturday..selalunya tak gemar masuk tesco ni sbb ramai sgt manusia..tp last saturday, tenang giler..agaknya faktor long weekend, ramai yg bercuti atau balik kampung..jadi tak ramai yg nak shopping brg..lagi satu faktor awal pagi kot..org belum bersedia nak keluar rumah beli barang..so lepas ni kalau nak elak bersesak2 beli barang..dan beratur panjang di kaunter, sila ler pegi di awal pagi ye.. khidmat nasihat masyarakat dari suka suki blogspot :p


Long Weekend

klcc

Dah tiga hari berlalu baru nak update citer last weekend..memandangkan last weekend kita semu enjoy dengan public holiday so mcm2 plan dah disusun..cuma on friday tu takde yg specific..ikut je nak wt pe..dlm terfikir2 nak ke mana tgk luar hari mcm nak hujan..kereta lak baru basuh..so sayangkan kete baru basuh..trpk lokasi yg boleh pegi dgn tren je..ini ler untungnya beli umah dekat lrt..so naik tren pegi klcc..lunch sana..pusing2 kejap balik umah..ujan pun dah berenti terus pegi amik kete gerak ke tempat lain lak..boleh gitu :)

nota kaki : kan best kalau selalu dpt long weekend gini


Friday, May 24, 2013

Waktu Doa Paling Mustajab


Dari Ibnu Abbas RA katanya: Rasulullah SAW membuka tirai (kamarnya ketika baginda sakit akan meninggal), padahal ketika itu jamaah sedang solat berjamaah diimami Abu Bakar. Lalu baginda bersabda: "Sesungguhnya tidak ada lagi wahyu kenabian yang ketinggalan yang harus aku sampaikan, kecuali mimpi baik seorang muslim. Ketahuilah! Aku dilarang membaca al-Quran dalam rukuk dan sujud. Agungkanlah Allah Azza wa Jalla di dalam rukuk dan perbanyakkanlah doa di dalam sujud pasti doamu diperkenankan Allah S.W.T."

Sumber : e-hadith


Thursday, May 23, 2013

The Apprentice Asia


Sape tgk The Apprentice Asia mlm td...suki perhatikan kalau realiti show ni tak abis2 dgn perasaan tak puas hati antara satu sama lain..masing2 nak menonjol..apa kata tonjolkan skill dan kebolehan instead of perangai masing2..baru pertama kali tgk dah boleh menilai dah personaliti diaorg..semoga masing2 lebih profesional dan matang.. 'You're Fired'



Creativity Test #1


If two is company and three is crowd,
what are four and five?


Quote


“Develop an attitude of gratitude, and give thanks for everything that happens to 
you, knowing that every step forward is a step toward achieving something 
bigger and better than your current situation.” 
― Brian Tracy




Tuesday, May 21, 2013

Kelebihan Solat Subuh Berjemaah


Sumber : e-hadith


Restoran Insaf, Jalan TAR


Kalau dah ke Jalan TAR, tak sah kalau tak singgah makan di Restoran Insaf..best beriyani in town..hehehe..mmg sedap nasi beriyani dia..ayam besar punya..kenyang smpi malam..cuma yg spoil sikit dia nyer jus mango..pekat sgt smpi rasa mcm makan mango bukan jus..menyesal tak order air mineral je..ye ler dah kenyang makan nasi air takleh berat dah..selalunya tak pekat sgt..agaknya hari tu diaorg baik hati kasi jus pekat2 gitu..pengunjung restoran tu mmg tak putus2..meja sentiasa penuh..yg bestnya tgk semua kaum suka makan situ..bukan tertumpu pada kaum2 tertentu je...




Info Day, UTM


Last Sunday, suki merajinkan diri untuk ke UTM postgraduate info day..dalam sebulan dua ni..kebanyakan universiti tempatan mengadakan open day, exhibition atau sewaktu dengannya untuk mempromosikan program2 yg akan ditawarkan..tujuan ke utm ni sbb dpt tahu yg di situ ada ditawarkan PhD - Policy Studies .. disebabkan nak tahu apa intipati program tu suki pun pegi ler ke sana dan berjumpa dengan ahli akademik yang bersedia utk memberi khidmat nasihat pada pengunjung yang hadir..suki belum lagi buat keputusan..masih lagi tercari2 universiti yang sesuai dan topik atau area yang sesuai dengan kemampuan..wish me luck ok

Monday, May 20, 2013

Jalan Tunku Abd Rahman, KL


Edisi berjalan sekitar KL dan luar dari mall....sekali sekala bagus gak kan..asyik terperap dalam mall je asal weekend..so kali ni suki ke Jalan Tunku Abd Rahman..ingatkan tak ler bz sgt memandangkan bukan minggu gaji or public holiday ataupun bulan puasa..tp kwsn tu tetap bz dan jem..sabau je ler..tp best ler bila ramai org ni dpt tgk mcm2 gelagat org..lgpun kawasan tu luas..boleh beli macam2..boleh window shopping mcm2..dari kedai2 karpet, kedai kain, smpi ler ke destinasi wajib Sogo..ntah apa yg org cari pun tak tahu tp mmg seronok ler tokey2 situ sbb pengunjung tk putus2

Jikalau file atau folder anda hilang...

Pagi2 td tak sempat nak monday blues..suki dah terkujat besar dengan folder2 keje yang disimpan dlm pendrive hilang tanpa jejak..mmg cuak giler sbb nak kena submit pagi td..nasib baik ada staff yg membantu..so suki nak kongsikan di sini kalau ada yg terjadi juga..

Kisahnya last friday kwn suki ada transfer folder dan files utk suki...itu last pendrive bertukar tangan..today tup2 hilang semua folder..maybe angkara virus..caranya kalau folder or file anda hilang sila ke :

CONTROL PANEL - FOLDER OPTIONS - SHOW HIDDEN FILES & FOLDER

Selesai proses yg pertama then klik pada folder or file tersebut dan :

KLIK FOLDER @ FILE - PROPERTIES - x KLIK HIDDEN

Selesai..dia main aci nyorok lak..nasib baik boleh retrieve blk folder2 tu..kalau tak nangis... :(


Quote