Monday, December 31, 2012

31 Dec 2012



Friendship




Friendship is there where ever you go
Friendship is there when you over dose
Friendship loves and Friendship cares
Friendship is life with a little dares

Friendship hurts when your not there
Friendship dies everywhere
Friendship is even the life you lost
Friendship is love with a little cost


~Kelsey Harshaw~


Fine Dining Etiquette - Part 2



The term, dining etiquette, is essentially concerned with table mannerisms, specific food tips, and the ways using napkins, knife, fork, spoons and other silverware.





Managing silverware in a formal do is quite confusing to some. Follow this simple dining etiquette. Start with the cutlery placed outside, and every course work your way in. The dessert spoon and fork are placed above your plate. Otherwise, they are brought in with the dessert. The set of glasses placed on your right are yours. Use the glasses from the left towards the outside.

You cut with the fork in your left hand, and the knife in your right hand. In the American style of eating you cut a few bite size pieces and switch the fork over to your right hand to pick and eat. Eating continental style, you do not switched over and eat with the fork in your left hand. When picking a glass, you place the knife and the fork on the plate, crossing the fork over the knife.

Source : News Strait Times


Apple


An apple a day keeps the doctor away


Jom Makan


Macam biasa kalau hari isnin nak hilangkan monday blues kita buat entry pasal makan-makan..baru celik skit mata nak buat keje kan..menu kali ni adalah chicken chop dari restoran Azeezah Al-Ansar, Steak House yang terletak di Keramat...bagi penduduk setempat ramai ler yang tahu sbb kedudukan dia mmg dlm kawasan perumahan pun..nak citer lokasi pun tak reti..heheh..restoran ni restoran melayu..menu utama mmg western food ler tp ada gak ler makanan tempatan 2-3 jenis..chicken chop ni serius sedap ikut tekak sendiri ler kan..kalau tekak org lain tak tahu ler plak..kalau nak tahu betul ke idak sedap sila ler try ye..


Sunday, December 30, 2012

Taman Tasik Titiwangsa


Pagi sabtu smlm..lepas je jogging, otw nak ke kereta..nampak ada ramai org kt satu kwsn ni..bila datang dekat rupanya ada pameran arnab rasanya kot..sbb masa tu diaorg baru smpi dan sedang susun barang2 serta sangkar2 arnab..bila datang dekat comel ler pulak arnab2 ni sbb semuanya gemuk2 pastu siap pakai baju lagi..so sekor arnab yg pakai jersey liverpool ni menarik perhatian..apalagi snap ler gambar dia 2-3 keping buat kenangan..rasa mcm nak cubit2 je dia..sbb cute sangat..hehehe..





Friday, December 28, 2012

Skim Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN)




Fatwa :

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98 yang bersidang pada 13-15 Februari 2012 telah membincangkan Status Terkini Pematuhan Syariah Skim Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN). Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
Setelah mendengar taklimat dan penjelasan daripada Bank Simpanan Nasional (BSN), Muzakarah mendapati dan berpuashati bahawa pelaksanaan skim Sijil Simpanan Premium (SSP) oleh BSN telah dikemaskini dengan menggunakan akad Mudharabah (perkongsian untung) dan dana SSP dilaburkan dalam instrumen dan aset yang mematuhi Syariah serta hadiah-hadiah yang disumbangkan adalah menggunakan dana dari sumber Skim Perbankan Islam (SPI) BSN.
Sehubungan itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa skim Sijil Simpanan Premium yang telah diperbaharui pelaksanaannya oleh BSN adalah produk yang sepenuhnya mematuhi Syariah dan diharuskan oleh syarak.

Sumber : E-Fatwa


Fine Dining Etiquette - Part 1



First impressions create lasting impressions.  This is true where table manners are concerned.




How one uses the napkins is also a display of one's dining etiquette.  In a restaurant or in a hotel's dining room, place the napkin on your lap after everyone is seated.  The napkin must be unfolded and not shaken.  A large napkin can be folded in half and placed on the lap. In certain dining rooms, waiters may unfold and place the napkin on your lap.

At a private dinner party, unfold your napkin when your host/hostess does so.

If you are excusing yourself from the table mid-meal, loosely fold your napkin and place it next to your plate It is not considered good table manners to place your napkin on your chair. After the meal is over, place your napkin, semi folded, at the left of your plate.

Source: News Strait Times




Imbuhan khas guru, pensyarah


Kuala Lumpur: Kementerian Pelajaran sedia mengkaji saranan memberi imbuhan khas termasuk kenaikan gaji kepada 30,000 guru dan pensyarah di sekolah, kolej matrikulasi dan institut pendidikan guru (IPG) yang mempunyai ijazah lanjutan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata kementerian akan terus berusaha memperbaiki laluan kerjaya guru supaya dilihat lebih menarik setimpal dengan bebanan tugas mereka.
 

Katanya, kementeriannya juga tidak pernah mengabaikan dan sentiasa menitik berat kebajikan guru di atas sumbangan besar mereka sebagai warga pendidik.

Bagaimanapun katanya, sebarang kelulusan bergantung kepada persetujuan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Perbendaharaan kerana ia membabitkan kewangan kerajaan.

Kementerian sedia kaji saranan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan itu. NUTP boleh mengemukakan cadangan lebih konkrit untuk kajian, katanya.
 
Semalam, Presiden NUTP, Hashim Adnan meminta kerajaan mempertimbangkan cadangan memberi imbuhan dengan memberi kenaikan dua tangga gaji kepada lulusan ijazah lanjutan dan tiga tangga gaji bagi pemegang doktor falsafah (PhD).

Katanya, ini berikutan ramai guru dan pensyarah menyahut seruan kementerian untuk memperoleh ijazah lanjutan, demi transformasi pendidikan negara.



Quote



Thursday, December 27, 2012

100% Fruit Juice


Fruit juices are mainly made up of water and a simple sugar called fructose.  When you start ingesting too much fructose, your body is unable to break it down, converting it into fat instead. There's also a tendency to go overboard with our juice intake, because most of us see it as a healthy treat. But as with everything else, moderation is key.

Source : Cleo M


Wednesday, December 26, 2012

Tiga Kali Lebih Baik


Diriwayatkan daripada Anas r.a katanya :” Apabila Nabi SAW memberitahu sebuah pernyataan, baginda mengulanginya sampai tiga kali hingga orang ramai dapat memahami dan mengerti perkataannya dengan baik dan setiap kali nabi meminta izin untuk masuk (ke dalam rumah, ia mengetuk pintu) tiga kali dan mengucapkan salam.”

 (al-Bukhari)



Cartoon




Fitness Plan



Need a dose of discipline when it comes to working out?  Here are some tips on how you can make your fitness plans pan out once and for all :-

1.  Bring a Friend : Working out with a buddy can make torturous gym sessions seem more like hangout time.

2.  Bring the Beats : Listening to music gets you pumped up as well as increases performance.

3.  Bring the Boy : A study by Duke University showed that men are 50% more likely to work out if their partners join in.

4.  Bring Some Variety : Make sure to mix up your routine every three weeks or so!

Copy and paste from Cleo Magazine



Monday, December 24, 2012

Sambal Hijau


Nyum nyum..bagi pengemar nasi campur, kedai ni ler antara yg terbaik di KL..lauk pauk dia mcm masak di rumah..sbb selalunya kedai makan yg kita pegi, paham2 je ler ka..punya ler nak cut cost..kuah cair..rasa itu kurang ini kurang..tp at the end harga melambung gak..tp setakat yg pernah pegi dah byk kali dah ke Sambal Hijau ni, belum penah menghampakan..lauk pauk punya ler banyak pilihan...sedap2 lak tu....bukan setakat masyarakat melayu je..tp kaum2 lain pun suka singgah makan sini...lokasi dia di Sg Penchala..tak jauh dari terowong Penchala Link tu..dan tak jauh juga dari Restoran Puteri Taman Tun tu...kalau blum try pegi ler..mmg thumbs up.. :)



Benefits of Drinking Tea




5 ways tea does your body good and then see if you're ready to change your Starbucks order!

1. Tea contains antioxidants. Like the Rust-Oleum paint that keeps your outdoor furniture from rusting, tea's antioxidants protect your body from the ravages of aging and the effects of pollution.

2. Tea has less caffeine than coffee. Coffee usually has two to three times the caffeine of tea (unless you're a fan of Morning Thunder, which combines caffeine with mate, an herb that acts like caffeine in our body). An eight-ounce cup of coffee contains around 135 mg caffeine; tea contains only 30 to 40 mg per cup. If drinking coffee gives you the jitters, causes indigestion or headaches or interferes with sleep --switch to tea.

3. Tea may reduce your risk of heart attack and stroke. Unwanted blood clots formed from cholesterol and blood platelets cause heart attack and stroke. Drinking tea may help keep your arteries smooth and clog-free, the same way a drain keeps your bathroom pipes clear. A 5.6-year study from the Netherlands found a 70 percent lower risk of fatal heart attack in people who drank at least two to three cups of black tea daily compared to non-tea drinkers.

4. Tea protects your bones. It's not just the milk added to tea that builds strong bones. One study that compared tea drinkers with non-drinkers, found that people who drank tea for 10 or more years had the strongest bones, even after adjusting for age, body weight, exercise, smoking and other risk factors. The authors suggest that this may be the work of tea's many beneficial phytochemicals.

5. Tea gives you a sweet smile. One look at the grimy grin of Austin Powers and you may not think drinking tea is good for your teeth, but think again. It's the sugar added to it that's likely to blame for England's bad dental record. Tea itself actually contains fluoride and tannins that may keep plaque at bay. So add unsweetened tea drinking to your daily dental routine of brushing and flossing for healthier teeth and gums.





Publika


Last weekend byk gak tempat merayap..antara tempat yang menjadi singgahan adalah publika..mall baru di Hartamas..atas sikit dari Plaza Damas..ni second time datang sini..walaupun dah kali kedua..mall ni masih lagi  mcam tu..masa 1st time datang beranggapan yang ni mall baru banyak lagi kedai tak buka..ramai lg org tak tahu tmpt ni..so tak ramai ler kan..tp bila dah kali kedua pun mcm tu gak..mmg tak best..agaknya tmpt ni dijadikan tmpt privacy utk org2 yang berminat utk dtg makan2 bersama family kot..kalau nak shopping mmg tak ler..takde kedai yg menarik pun..kalau ada kedai pun barangan dia mcm kedai pameran je..sikit2 je letak barang..memandangkan Hartamas dan Mont Kiara sebahagian besar penduduknya adalah expatriate so mall ni antara yg menjadi tempat kunjugan diaorg..




Quote



Friday, December 21, 2012

6 Tips For Choosing A Perfect Sofa



Like everything else in this era of endless choice, there seem to be infinite options when it comes to choosing a sofa. You might think you know exactly what you want, but once you walk into a shop or browse images online, the styles, shapes, and customization alternatives can become overwhelming. Save yourself the time, money, and potential buyer's remorse and use these tips to get a clear idea of what you want (and what you need!) before you start the hunt.

1. Consider size first. If you have a bigger living room, you'll need to decide exactly how much of the living room you want your couch to fill. 

2. Decide exactly how the sofa will be oriented. Successfully organizing a living space starts with analyzing your lifestyle.

3. Determine which shape will suit the room best. Now that you've decided your sofa's function, it's time to figure out which shape will help it fulfill that purpose.

4. Research upholstery materials. Which will be best for you? Aesthetic is important, but functionality is key when it comes to choosing a material for your sofa. A lot of us that would love to indulge in a plush, white suede sofa —they're so gorgeous, but so dangerous.

5. Choose a style that complements your home. It can be a little hard to nail down your own personal style, but go with your gut instinct when picking the type of couch that will fit naturally in your home.

6. Pick a color: bright, printed, or neutral? Don't be afraid to choose a couch with a fun or unique print! It can add a surprisingly personal touch and quickly transform the feel of the entire room. 



Bertimbang Rasa Dengan Orang Bawahan




Diriwayatkan daripada Abu Dzar r.a : “ Aku mencerca seseorang dengan memanggil ibunya dengan sapaan yang buruk. Nabi Muhammad SAW bersabda kepada ku :” Ya Abu Dzar! Apakah kau mencaci maki seseorang dengan menyeru ibunya dengan sapaan yang buruk? Dalam diri mu masih tertinggal sifat-sifat Jahiliah. Pembantu-pembantu mu adalah juga saudara-saudara mu dan Allah menempatkan mereka di bawah perintah mu. Maka sesiapapun yang saudaranya di bawah perintahnya harus diberi makanan yang sama dengan yang ia makan dan diberi pakaian yang sama dengan yang ia pakai. Jangan suruh mereka mengerjakan pekerjaan di luar kemampuannya dan apabila kamu terpaksa melakukannya, bantulah mereka.”

 
(al-Bukhari)

Sumber : JAKIM


Nutrition Facts



59% of consumers around the world have difficulty understanding nutritional facts on food packaging.  In Asia Pacific, 31% of respondents claimed to mostly understand the labels.

Source: The Nielsen Global Survey of Food Labelling Trends in 2011 & Cleo Magazines